Historisch overzicht - orquesta-pegasaya

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Historisch overzicht

Historisch overzicht Orquesta Pegasaya

Orquesta Pegasaya heeft in 1985 zijn eerste optreden verzorgd en timmert nu nog steeds flink aan de weg met ontzettend veel hoogtepunten in hun carrière.
Hierbij een overzicht van enkele van die hoogtepunten.

Historie
1985
De Caraïbische feestband Pegasaya wordt door enkele studenten opgericht in Tilburg.

1989
Componist/zanger Gibi Emelina, afkomstig van de Curaçaose muziekgroep Era komt Pegasaya versterken. Het gevolg is de dubbele hitsingle "Oh Mama/Verano" die goed scoort op de Antillen. Zanger Kennedy Tielman wordt twee weken door Era op Curaçao begeleid met zijn hit "Oh mama".

1990
De LP Fiesta met de hit "Ladron" verschijnt op de markt. Dit nummer is geschreven naar aanleiding van diefstal van de auto van een van de muzikanten.

 
 

1991
Zanger Kennedy Tielman wint het Tumbafestival in het Rotterdamse "Ahoy" in het kader van het Rotterdams/Antilliaanse Zomercarnaval.

1992
Pegasaya reist naar Disneyland Parijs om de officiële opening op te luisteren.

1993
Pegasaya gaat op reis naar Curaçao voor enkele uitverkochte optredens, o.a. in Façade en Van der Valk Hotel.

1994
De cover van het nummer "Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn" van Gordon wordt door Pegasaya opgenomen in een salsaversie. De band krijgt daardoor bekendheid bij een groter publiek in Nederland en het nummer wordt ook een hit in Suriname.
Pegasaya-zanger Jersey Isenia wint het Tumbafestival in Rotterdam.

1995
Orquesta Pegasaya wint de publieksprijs van het Rotterdams Zomercarnaval 1995 als populairste groep.

1996
Orquesta Pegasaya verzorgt de openingstrack op de CD "Latin & Caribbean Music From The Netherlands" van de Stichting Popmuziek Nederland.
De band zet de opening van Erasmusbrug Rotterdam luister bij.

1997

Op de Antillen en Aruba scoort Orquesta Pegasaya haar grootste hit "ABB", die daar 20 weken in alle hitlijsten prijkt.
Zanger Jersey Isenia eindigt als tweede op het Tumbafestival in Curaçao.

1998
Orquesta Pegasaya speelt zes uur lang non-stop op de parade van het Rotterdamse zomercarnavalsfeest. Daarna doen ze, met twee andere salsabands, een optreden op het hoofdpodium.

 
 
 

1999
Pegasaya wint als enige band tot nu toe voor de tweede maal de publieksprijs van het zomercarnaval in Rotterdam. De groep doet in de zomer een aantal optredens op grote salsafestivals.
In oktober verschijnt het nieuwe album "Bump & Grind".
In 1999 deed de band een succesvol debuutoptreden in Frankfurt, Duitsland en waren ze te gast tijdens een salsaspecial in de televisietalkshow Nachtsuite van Christine van der Horst.

2000
Op het live-album "Bibu Y Directo" is nieuw bandlid Reinier Lijfrock (tumbakoning 2006) voor het eerst te horen, zo ook de rapgroep
K-Liber.
Orquesta Pegasaya prijkt op de Arcade verzamel-cd van het Solero Zomercarnaval, samen met o.a. Celia Cruz, Fania All Stars, Tito Puente en Ruben Blades.

2001
Op 30 juni verzorgt het orkest het voorprogramma van Elvis Crespo in de Heineken Music Hall te Amsterdam. De single "Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn" is een cover van de gelijknamige hit van Gordon en wordt als salsaversie op single uitgebracht door platenmaatschappij Coast to Coast.
Orquesta Pegasaya wordt opgenomen op de verzamel-cd van het Festival Mundial Tilburg, waarop o.a. ook Zuco 103, Beef en Rokia Traoré te vinden zijn.

2003
In februari verschijnt de compilatie cd "The best of Orquesta Pegasaya". De band bestaat op dat moment uit dertien muzikanten: drie blazers, drie percussionisten, vier vocalisten, twee toetsenisten en een bassist. De groep doet voorprogramma's bij het optreden van Jennifer Lopez (Hennie Huisman Soundmixshow). De medley "Pegaton" is op Curaçao en Aruba een grote radiohit en wordt gecoverd door verschillende groepen. Orquesta Pegasaya staat in augustus op de Antilliaanse Feesten in het Belgische Hoogstraten, het grootste Caraïbische muziekfestival in Europa.

 
 

2004
Orquesta Pegasaya staat in augustus weer op de Antilliaanse Feesten en op het Pole Pole-podium op de Gentse Feesten. Ook verschijnt er een combinatie-cd met de formatie Tune uit Curaçao en heeft de band een tv- optreden in "Raymann is laat".

2005
Orquesta Pegasaya viert het 20-jarig bestaan met heel veel activiteiten en de release van een dvd van het optreden tijdens de Gentse Feesten en een live opgenomen cd.

2006
Orquesta Pegasaya reist af naar Newcastle (Engeland) en verzorgt tijdens de reis de muziek op het cruiseschip Queen of Scandinavia. In dat jaar presenteert Kennedy Tielman een aflevering van het populaire Belgische VTM tv-programma "Wendy zoekt een man" en zorgt de band voor de salsamuziek.
In augustus verzorgt Orquesta Pegasaya wederom een optreden op de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten, en in september gaf de band een zeer succesvol optreden op de bruiloft van de BN-ers Edsilia Rombley en Tjeerd Oosterhuis. Als blijk van dank kreeg de band studio-uren van Tjeerd Oosterhuis in zijn bekende studio.
Ook treedt de band als hoofdact op op het 6de Luxemburgs Festival Latino.

2007 / 2008
Diverse festivals in binnen- en buitenland. Serie optredens bij Holland Casino-keten Nederland.

2009
Muzikanten van Orquesta Pegasaya begeleiden op 28 mei Elvis Crespo tijdens zijn concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

2010
Hoofdact op het Pole Pole Beach-Festival in Zeebrugge (België) en de viering van het 25-jarig bestaan.

2011
De muziek (3 songs) van Orquesta Pegasaya wordt gebruikt in de succesvolle Vlaamse bioscoopfilm "Hasta La Vista".

2012
Orquesta Pegasaya is voor de tweede maal hoofdact tijdens de Gala Award Etnische Zaken Vrouw Nederland gepresenteerd door Jörgen Raymann.

2013
Orquesta Pegasaya treedt op op het afscheidsfeest van prinses Beatrix, samen met Nelson Freitas, Bugru (Trafassi) en Lilian Vieira.

 

Voorprogramma’s van o.a.:
Kassav (Guadeloupe), Krosfyah (Barbados), Las Chicas del Can, Hermanos Rosario (Dominicaanse Republiek), Grupo Niche, Grupo Gale (Colombia), Oscar D'Leon (Venezuela), Hermanos Moreno (New York), Irakere, Charanga Habanera, Klimax, Medico de la Salsa, Adalberto Alvarez y su Son, Son Damas, Proyeccion Sonera, Maraca, Asere (Cuba), Africando (Senegal), Harlem Spanisch Ochestra en vele Antilliaanse artiesten zoals Era Autentiko, Gio Fuertissimo, Claudius Philips, Doble R SSS, Rizam en La Perfecta en Nederlandse artiesten zoals Herman Brood, Gordon, De Kast, Total Touch, Lois Lane, Frans Bauer en vele anderen.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu